Prije naslova: 
Dana 18. lipnja 2014. učenici, profesori i suradnici projekta GEL posjetili su Ribnjačarstvo Poljana, Daruvar i Lipik.

Terenska nastava u Poljani, Daruvaru i Lipiku

U sklopu terenske nastave učenici, profesori i ostali suradnici projekta najprije su se zaputili na Ribnjačarstvo Poljana u blizini Daruvara. Učenici su uz pomoć profesora motrili i snimili stanje okoliša - izveli su mjerenja lokacije, nadmorske visine, vlažnosti i temperature zraka, smjera vjetra te stanja vode.

Razgovarali smo s radnicima koji su nam su nam pokazali i objasnili kakav je posao na ribnjaku i koja je zapravo važnost cjelokupnog ribnjaka. Ribnjačarstvo poljana osnovano je 1902. godine i od tada ima veliku važnost u proizvodnji ribe. Svi ribnjaci su konstruirani tako da voda na jedan otvor ulazi, a kroz drugi izlazi u obližnju rječicu koja se dalje ulijeva u rijeku Ilovu. Direktor Ribnjačarstva Poljana, Milan Božić objasnio nam je kako se ribe hrane: „Prvo se hrana vlakovima razvozi do čamaca koji ju razvoze dalje po ribnjaku. Hrana je stavljena u središnji dio čamca u kojemu se dno može otvoriti i ispustiti hranu, ali se prvo provjereva je li pojedena hrana od prije kako ne bi strunula u vodi. Ribe se hrane ujutro i navečer.“ Također su nam pokazali male ličinke riba stare tek jedan dan. „Tri dana ličinke provode u zasebnim odjeljcima, a nakon toga ih puštamo u ribnjak. Zbog malih ličinki na nasipima se nalaze ovce koje tjeraju bizantske štakore koji jedu ribu. Ovdje je sve veoma povezano i smišljeno.“ - nadodaje Božić.

Nakon obavljenih poslova i obilaska ribnjaka, zaputili smo se u Termalni vodeni park u Daruvar -  Aquae Balissae gdje smo nakon ručka uživali u kupanju. Također smo obišli i Državnu ergelu Lipik gdje smo vidjeli 63 prekrsna konja lipicanca.

Slike i video: 
Da
Kategorija zavičaja: 
Dodavanje lokacije: 
Ne