Prije naslova: 
U SKLOPU GEL PROJEKTA NAŠI SU GIMNAZIJALCI 1. TRAVNJA BILI NA CJELODNEVNOM IZLETU U SLAVONSKOM BRODU.

GELaši na izletu u Slavonskom Brodu

U Gimnaziji su se upoznali s organizacijom aktivnosti GLOBE programa tijekom nastavne godine, atmosfersko-meterološkim mjerenjima, mjerenjima vezanim za tlo i zemljišni pokrov, fenološkim i biološkim te hidrološkim mjerenjima. Organiziran je i obilazak mjernih mjesta izvan škole u neposrednom okolišu, parku Klasije i mjernoj postaji Sava-Korzo gdje su se zajedno s domaćinima i izvela konkretna mjerenja.U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića su ispričali kako su iz EU fondova dobili oko pet milijuna eura, za što je potrebno veliko znanje i umijeće, te što su sve ostvarili tim sredstvima.Domaćini su bili iznimno ljubazni i dragi, lijepo su nas ugostili, počastili te nam nesebično pokazali njihov način rada.Da ne ostane sve na pričama, pitali smo učenike kako im je bilo?Marijana, učenika 1. razreda je ugodno iznenadilo zanimanje učenika za ekologiju:

  • Bilo je jako zanimljivo, a društvo  odlično. Najviše mi je ostavila dojam profesorica iz gimnazije koja se jako trudila da nam objasni stvari vezane uz mjerenje. Također, učenici su odlični, i iskreno - nisam mislio da ima toliko zainteresiranih za ekologiju i održivi razvoj, ali učenici Gimnazije M. Mesića su dokazali suprotno. Svidjela mi se i škola A.M. Reljkovića, a pogotovo njihov vrt i njihovi plastenici koji su vrhunski!!! Jako mi se svidio biotehnološki centar za mikropropagaciju, a to je učenicima sigurno pomoglo tijekom školovanja jer su se tako mogli pripremiti za fakultete u kojima se traži biotehnologija. Ručak je bio odličan, sve što ja volim...

Da je bilo dobro potvrdila nam je i Ena, učenica 2. razreda:

  • Bilo nam je vrlo lijepo i poučno u Slavonskom Brodu. Imali smo vremena prošetati gradom i zabaviti se sa prijateljima, ali istovremeno i naučiti nešto novo. Prvo smo posjetili gimnaziju koja me oduševila svojim trudom oko GLOBE programa te profesoricom koja nam se potrudila dočarati njihov način rada i pripremiti nas za početak našeg. Učenici te škole također su bili vrlo ljubazni i čini se zainteresirani za projekt. Nakon toga otišli smo u Srednju školu A.M.Reljkovića, uistinu prelijepu školu koja je prenošenjem svog iskustva i predstavljanjem postignuća podržala naš projekt GEL. Gledali smo njihove vrtove, plastenike... imaju i razne životinje, a najviše me oduševilo što su to sve postigli sami svojim radom. Uživali smo u svemu, vrlo lijep izlet.

Cilj ovoga putovanja bio je detaljnije se upoznati s programom GLOBE i mogućnostima korištenja sredstava iz EU fondova. Iskreno se radujemo budućim susretima i suradnji.

Slike i video: 
Da
Dodavanje lokacije: 
Ne
Izvori: 
Autor teksta: Antonija Tušek, 1.c