Prije naslova: 
Naša Gimnazija ima dugu tradiciju obilježavanja Dana škole, a kako proteklih tako smo ga i ove godine dostojno proslavili u sklopu Europskog tjedna. Time smo pokazali kako je Hrvatska ove godine – činjenično, punopravna članica EU-e, a naša škola dio spektra europskih gimnazija.

Dan naše Gimze!

Zašto Dan požeške Gimnazije u Europskom tjednu, odnosno uz Dan Europe?

"Kada su požešku Gimnaziju Isusovci osnovali daleke 1699. godine jedan od najvažnijih razloga njezina osnutka bio je Požegu i Slavoniju poslije oslobođenja od Turaka približiti europskom zapadu. Tom približavanju i konačno priključenju Požege i požeštine srednjoeuropskom krugu požeška je Gimnazija znatno doprinijela kroz svoj odgojni, obrazovni, znanstveni, kulturni, pa i gospodarski i politički utjecaj.

Non progredi est regredi

Kroz svih 315 godina postojanja u ovoj školi praktično je vrijedilo geslo: non progredi est regredi – tko ne napreduje, nazaduje i dandanas ono stoji na samom ulazu u našu školu.

Želja nam je da svaki učenik i profesor, ali i svaki dobronamjernik koji uđe u našu školu ponese u sebi ovo geslo. Jer samo kročeći prema naprijed možemo ostvariti viziju naše škole: mi želimo biti središte izvrsnosti srednjoškolskog i cjeloživotnog općeg obrazovanja u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Dok se uz mnogo poteškoća gradila naša nova zgrada za školu 21. stoljeća, tekli su dugotrajni i mukotrpni pristupni pregovori; kada je zgrada bila gotova, približilo se  vrijeme završetka pregovora i pristupanja Hrvatske EU. Tako je Gimnazija opet bila u prilici, otvarajući vrata svoje nove zgrade, približiti našu školu suvremenoj europskoj školi. I zato Dan Gimnazije uz Dan Europe", rekao je naš ravnatelj Pavle Bucić.

Kako je protekao Dan?

Program Dana škole održao se 8. svibnja 2014.g. bez redovne nastave. Učenici su, raspoređeni po razredima, prvi sat imali priliku odgledati prezentaciju svih ovogodišnjih tj. ovoškolskih postignuća i uspjeha, prisjetivši se događaja koji su obilježili školsku godinu.

Drugi sat maturanti su imali svoj posljednji sat razrednika, a ostali razredi odgledali su tri zanimljiva igrokaza o odabranim znamenitostima naše županije kroz povijest, čime je na zabavan način predočena njena europska dimenzija.

Kako bismo istaknuli koliko nam je športska dvorana potrebna te naglasili da naziv ''gimnazija'' dolazi od grčke riječi "gymnasion" što znači vježbalište kao mjesto na kojem se ostvaruje moto ''u zdravom tijelu zdrav duh'', rasporedili smo se po ocrtanim temeljima buduće dvorane i napravili milenijsku fotografiju, a potom smo obgrlili Stari grad - jezgru, ishodište i srce Požege te poslali jedinstvenu poruku:

"Želimo zajedničkom fotografijom na temeljima buduće dvorane reći: Evo, ona nam je nužno potrebna. Zahvalni smo baš u ovom europskom tjednu što kao članica Europske unije možemo računati na sredstva iz EU fondova. Gestom kojom nas 700 grli Stari grad sa zastavicama Hrvatske i Europske unije želimo poslati poruku da smo i mi članica EU. Mali smo narod, ali ne znači da se moramo utopiti među velikima. Hoćemo i moramo čuvati naše povijesne vrijednosti" – rekao je ravnatelj.

Raspoređeni po temeljima buduće dvorane izrazili smo zahvalnost i osvijestili moguće prednosti našega članstva u EU-i, jer bi se dvorana trebala izgraditi velikim dijelom sufinanciranjem iz sredstava europskih fondova.

Obgrlivši Stari grad htjeli smo dati  na znanje da pristupom Europskoj uniji čuvamo svoj identitet, svoju povijest i jedinstvenost, kao i slobodu opjevanu u Gundulićevoj Himni slobodi.

Na samom kraju, vratili smo se pred ulaz u Gimnaziju i snimili još jednu zajedničku fotografiju učenika i profesora te zapjevali i zaplesali uz drage zvuke tamburice.

Što su rekli učenici?

  • Zapravo mi se svidjelo iako je bilo malo neorganizirano, posebno kada smo "grlili" Stari grad, ali sve u svemu je bilo super. Najviše mi se svidjelo zajedničko fotografiranje ispred škole, jednu takvu fotografiju bi bilo odlično izraditi i postaviti negdje, rekla je Barbara Uličnik, učenica 2. razreda.

A Denis Ćosić, učenik 3. razreda izjavio je kako je jako zadovoljan viđenim:

  • Na vrlo atraktivan način prikazana nam je ljepota znamenitosti i običaja kao i spektar važnih ljudi našega kraja, a zajedničkim slikanjem iza škole u nastojanju dobivanja nove športske dvorane te držanjem ruku oko Starog grada pokazali smo da smo složna mladež osviještena o tome što nam je potrebno i bez čega naša gimnazija nije potpuna.

Na kraju što reći nego:

Gimnazijo, neka ti je sretno!!!

Kategorija: 
Slike i video: 
Da
Dodavanje lokacije: 
Ne